Al die Amsterdamse Mensen. Foto’s 1970-1990.
Stadsarchief Amsterdam opent op 4 oktober de nieuwe tentoonstelling Al die Amsterdamse mensen. Foto’s 1970-1990.
Deze fototentoonstelling biedt een unieke blik op een turbulente periode van twintig jaar, waarin de stad Amsterdam ingrijpende veranderingen onderging.
De jaren 70 en 80 van de vorige eeuw stonden in het teken van stadsvernieuwing, de aanleg van de metrolijn, een diepe economische crisis en grote werkloosheid. Niet eerder in de geschiedenis verlieten zoveel bewoners de stad. Gezinnen verruilden massaal verpauperde huizen voor doorzonwoningen in omliggende steden zoals Purmerend en Zaanstad. Maar er was ook groei: de stad breidde zich uit met de voltooiing van de Bijlmermeer en de komst van nieuwe Amsterdammers via arbeidsmigratie, gezinshereniging en postkoloniale migratie. Aan het eind van de jaren 80 tekenen zich de contouren af van Amsterdam als financieel centrum, terrein van startups en investeerders. Dankzij geëngageerde en gerenommeerde fotografen als Ata Kandó, Koen Wessing, Maya Pejić en Ed van der Elsken zijn veel belangrijke momenten en ontwikkelingen vastgelegd en, via de jaarlijkse documentaire foto-opdrachten, bewaard in de fotocollectie van het Stadsarchief. Uit deze collectie valt een prachtige tentoonstelling samen te stellen die bovenstaand verhaal in overtuigende beelden laat zien.
Omdat het Stadsarchief zich ervan bewust is dat het perspectief van waaruit geselecteerd is, beslissend is voor het uiteindelijke verhaal dat wordt verteld, is er met een kritische blik naar de collectie historische foto-opdrachten gekeken: wie zijn buiten beeld gebleven? Welke verhalen bleven tot nu toe onverteld? Om antwoorden te vinden op die vragen, werd deze tentoonstelling samengesteld door een groep curatoren: creatieve makers, kritische denkers, en (foto) historici die zich allemaal op hun eigen manier actief bezighouden met hoe geschiedenis verteld, bewaard en getoond wordt.
Het AFK ondersteunt Al die Amsterdamse Mensen met een projectsubsidie.
Datum: vanaf 04-10-2024 t/m 26-01-2025
Locatie: Stadsarchief Amsterdam
Meer informatie: https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/